همانطور که میدانید خواندن یک وسیله برای فهم مطالب است یک فرد میتواند با خواندن تحقیقات و پژوهش های دیگران که مدت ها در مورد آن تلاش کرده اند را به راحتی از طریق خواندن میتواند فراگیرد پس حالا یکی از مواد مهم و ضرورت مهارت خواندن را متوجه شدید.خواندن یکی از عوامل پیشرفت و سرگرمی استامروزه ضرورت فراگیری خواندن اهمیت زیادی دارد چراکه فرد باید بخواند تا متوجه شود.
یکی از علت هایی که دانش آموزان در دروس خود مشکل دارد و در فهمیدن مطالب و حل مسائل ریاضی ضعیف هستند بیشتر بخاطر این است که آنها دروخوانی مشکل دارند و همین امر باعث میشود که نتوانند به خوبی درک کنند.بسیاری از والدین دانش آموزان عقیده دارد که فرزندشان به صورت مرتب درس میخواند ولی متوجه نمیشود و یا فرد دیگری با وجود اینکه تلاش میکند ولی بازهم در املا نویسی مشکل دارد باید بگوییم که همه یا اکثر این مشکلات بیشتر بخاطر این است که دانش آموز نمیتواند به خوبی بخواند و در روخوانی مطالب مشکل دارد و از روش های مطالعه آگاهی لازم و کافی ندارد.
معلم آگاه و باتجربه باید در ابتدا روش های صحیح مطالعه و روخوانی را به دانش آموزان و شاگردان خود آموزش دهد و پس از این باید نسبت به برطرف کردن مشکلات آنها بکوشد همه اینها با وجود یک معلمی که از روش های مختلف مطالعه و روان خوانی اطلاع دارد انجام پذیر است.
روخوانی و خواندن یکی از مهم ترین مهارت هایی است که کودکان در دوران ابتدایی کسب میکنند.این مهارت با تلاش و کوشش آنها حاصل خواهد شد.خواندن از مهم ترین مهارت های اولیه برای رشد توانایی های کودکان است.اما کسانی که در خواندن و نوشتن ناتوان هستند در زندگی آینده خود دچار مشکل میشوند.از جمله مهارت هایی که کودک در فرآیند خواندن کسب میکند.
• توانایی دقت و تمرکز
• همخوانی بین صوت ها
• شناخت کلمه
• لذت بردن از خواندن کلمات
• درک و فهم مطالب
بسیاری از کودکان هستند که علاوه بر اینکه از بهره هوشی خوبی برخوردارند و آموزش کافی دریافت کرده اند و از سلامت جسمی و روحی خوب برخوردارند ولی قادر به یادگیری خواندن نیستند و در زمینه خواندن با مشکلاتی روبه رو هستند.این دانش آموزان در هنگام خواند معمولا دچار اشتباهاتی میشوند که یافتن این اشتباهات میتواند در پیدا کردن یک راهکار برای حذف این مشکل به این کودکان کمک کند.
حذف
همانطور که از اسم آن پیداست کودک در هنگام خواندن مطالب بخشی از کلمات را حذف میکند .
جانشین سازی
کودک از یک کلمه دیگر به جای کلمه ای که در جمله وجود دارد استفاده میکند
افزایش
در این قسمت کودک در بین جملات کلماتی را به کار میبرد که اصلا در جملات وجود ندارد و خودش کلمه ای را به جملات اضافه میکند.
تکرار
وقتی که کودک در حال خواندن است بعضی از کلمات را چند بار تکرار میکند
وارونه سازی
کودک در این قسمت کلمات را به صورت وارونه تلفظ میکند به صورتی که کلمه باد را داب تلفظ میکند.
و مواردی مانند:
• حذف و اضافه کردن برخی از کلمات
• عدم درک مطالب
و طبق گفته ی معلمان دوران ابتدایی به ویژه در پایه اول، کودکان متن را از حفظ میخواندن ولی کلمات را تشخیص نمیدادند.
به گفته محققان انسان دارای سه نوع توانایی زبانی است که این سه نوع شامل : زبان گفتاری، زبان شنیداری و زبان نوشتار است.بسیاری از کودکان زبان شنیداری آنها به صورت کامل است ولی در زبان گفتاری مشکلاتی دارند مثلا کلمه را به درستی میشنوند ولی در تلفظ آن دچار مشکل میشوند مانند اینکه «آلبالو» را میشنوند ولی در گفتار آن را «آبلالو» تلفظ میکنند.ولی در هنگام گفتار با آنها نباید مثل آنها اشتباه تلفظ کنیم چراکه ممکن است ناراحت شوند چون آنها به صورت صحیح میشنوند بسیاری از کودکان در هنگام نوشتار «می دهند» را «می دهد» مینویسند و یک از حروف «ن» را حذف میکنند یعنی اینکه زبان نوشتاری و گفتاری آنها باهم هماهنگ نیست و اصطلاحا با هم تطابق ندارند.برای اینکه بسیاری از این مشکلات از بین روند کودکان نیازمند نیازمند توجه و آموزش معلم ها دارند که با کمک آنها بتوانند این مشکلات را ازبین ببرند.
برای حل کردن اینگونه مشکلات راه حل های زیادی وجود دارد و برخی از موارد کلی آن را در ادامه خواهیم گفت که میتوانید با توجه به ضعف دانش آموز از آن استفاده کنید تا مشکل آن حل شود.برای اصلاح مشکلات خواندن، یکی از بهترین روش هایی محققان تایید کرده اند استفاده از روش های چند حسی است .که چند مورد از این روش ها را خواهیم گفت.
شماره یک
برخی از کلماتی که برای دانش آموزانی که در خواندن ایراد دارند مشکبل ایجاد میکند را روی یک مقوای رنگی بنویسید و بر روی یک مقوای سفید بچسبانید.دانش آموز این واژه را توسط انگشتان خود لمس میکند و جهت نوشتن کلمات را تعقیب میکند و در هنگام انجام این کار آن را تلفظ کند.
شماره دو
روشی که در قسمت قبل گفته شد میتواند با نمک یا شن انجام دهید به طوری که ماسه را در یک ظرف بریزد و با انگشتنش کلمه را بنویسد و در هنگام نوشتن آن را تلفظ کند و با صدای بلند این کار را انجام دهد.
شملره سه
دانش آموزان میتواند با خمیر های بازی حروف و کلمات و یا شکل آنها را درست کنند تا وقتی که کلمه را مشکل دارند آن را به صورت سه بعدی ببینند و درکش کنند و بتواند تصویر سازی کند پس از انجام این کار دانش آموز نوشته را میخواند وبا صدای بلند تلفظ میکند.
شماره چهار
آموزگار یک سری از کلماتی را که کودک میخواهد بخواند را انتخاب میکند و این کلمات را با حروف درشت مینویسد. سپس کودک حروف را لمس میکند و همراه با انجام این کار شروع به تلفظ میکند و این کار را انقدر تکرار میکنند تا وقتی که کودک بتواند آن کلمه را به صورت جزئی از حافظه خود روی برگه بنوسید.
در ادامه از دانش آموز خواسته میشود تا با کلمه مورد نظر جمله بسازد و درباره آنها توضیح دهد و سپس معلم هر کلمه ای را که کودک یاد میگیرد را روی یک کارت مینویسد و آنها را نزد خود نگه میدارد و از دانش آموز میخواد تا در روز بعد در مورد این کلمات صحبت کند و پس از این که کودک این کار ها را انجام داد معلم از او میخواهد با تمام کلماتی یک جمله جدیدی بسازد.
یکی از اصلی ترین هدف های خواندن، فهمیدن است و در صورتی که همین هدف به درستی انجام شود سایر اهداف هم در کنار همین و با تلاش دانش آموزان انجام خواهد شد اما برخی از اهداف دیگر شامل موارد زیر است:
• گسترش دایره لغات
• شناخت کلمات و درک آنها
• رشد قوه قضاوت
• کسب توانایی در خواندنگ
• رشد و پروش قوای ذهنی همانند تفکر،تحلیل کردن و...
• آشنا شدن با برخی از ویژگی های فرهنگی ،اخلاقی و اجتماعی
• علاقه مند شدن به خواندن انواع کتاب ها و مطالب مختلف
• کسب توانایی حدس زدن معانی کلمات در هنگام خواندن جملات
• بدست آوردن توانایی تفسیر، تعبیر و تحلیل مطالب
• افزایش میزان درک و فهم از مطالب مختلف درسی مانند ریاضی ،فیزیک و...
برای تقویت آموزش خواند و نوشتن به دانش آموزان باید توجه به رشد مهارت های شنیداری و گفتار آنها داشت اما برای یادگیری مهارت خواند لازم است که کودک مهارت های زیر را کسب کند:
• درک پیام متن
• حروف و کلمات را بخ خوبی بشناسد
• درک کردن معانی کلمات
آمادگی کودک برای کسب مهارت خواندن
در این مرحله قبل از اینکه کودک شروع به آموزش دررابطه با خواندن کند در ابتدا باید نام حروف الفبا را فراگیرد و همچنین هر لفظی که از زبان بیرون میآید از چندین صدای متفاوت تشکیل شده است.
شروع خواندن
وقتی کودکان تازه به مدرسه میروند و در سال اول رفتن آنها به مدرسه (اول دبستان)باید کودکان را با شکل نوشتاری برخی از کلماتی را که شنیده اند آشنا کردو در ادامه نحوه خواند کلمات را به آنها یاد داد که برای انجام این کارها دو روش وجود دارد
1. در برخی از مدارس و کتاب ها در همان ابتدا به دانش آموز معنی و شکل کلمه را یاد میدهند.
2. در این روش «آواها» را آموزش میدهند.در ابتدا صدای حروف الفبا را آموزش میدهند و سپس به شناخت کلمه و آموزش آن میپردازند.که از این روش بیشتردر همهی برنامه های زبان آموزی در جهان استفاده میکنند.
و در نهایت کودک هم صدا و هم کلمه را به خوبی میشناسد و میتواند از آن استفاده کند.
برای اینکه دانش آموزان مهارت خواندن خود را تقویت کنند نیازمند است که بین سه نهاد خانواده ،رسانه و مدرسه با هم هماهنگی داشته باشند که در ادامه به نقش هر کدام در رابطه با تقویت مهارات خواندن خواهیم پرداخت.
نقش خانواده
خانواده و والدین میتوانند جهت تقویت مهارت خواندن در کودکشان ازکار هایی را انجام دهند مانند استفاده کردن از وسایل و اسباب بازی هایی که به شکل حروف الفبا میباشند،تماشای برنامه هایی که دارای زیر نویس هستند و متناسب با سن کودکان است.استفاده از رایانه جهت تقویت روخوانی مطالب،خواندن انواع کتاب،بازی با کلمات، خواندن کلمات روی تابلوها در خیابان ها ،خواندن شعر و سرود و...
نقش رسانه
برای به وجود آمدن فرهنگ مطالعه در کودکان و همچنین به وجود آمدن انگیزه در آنها باید صدا و سیما و رسانه برنامه های خواندن کتاب و داستان و اخبار متناسب با آنها و همچنین نمایش فیلم های زیر نویس را برای این کودکان تهیه کند.تا در نهایت دانش آموزان را به سمت مطالعه کردن هدایت کند.
نقش مدرسه و معلمان
باید مهارت های خواندن ابتدای خواند کودکان را قبل از ورود به مدرسه ارزیابی کنیم و با توجه به آن مهد کودک و پیش دبستانی را طوری انتخاب کنیم که موجب تقویت مهارت خواندن و نوشتن در کودک شود.
روش ها و الگو های تدریس در مدارس به ویزه در درس فارسی که به طورت درک کردن مطالب است به معلمنی گفته میشود و از آنها خواسته میشود در روش های قدیمی و سنتی معلمان مهارت خواند دانش آموزان را تقویت میکردند به صورتی که متن هایی را به صورت گروهی و با یک آهنگی میخواندن که هم خسته کننده نباشد و هم موجب تشویق کودک به یادگیری خواندن کنند.همچنین برخی از معالمان از دانش آموزان میخواهند که هفته ای یک بار به کمکرایانه مطالبی را تایپ کنند و آن را برای معلمان خود بفرستند.همچنین استفاده از روش های مختلف جهت تشویق کودک به مطالعه توسط مدارس صورت میگیرد و موجب تقویت مهارت خواندن و نوشتن در آنها میشود.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |